VÝROBA VLASTNÍ ČOKOLÁDY

Čokoláda "pokrm bohů″, jak si tuto dobrotu připravit doma.
Čokoláda tmavá, světlá, jahody v čokoládě, čokoládová poleva nebo čokoládový dort. Žádná z těchto pochoutek by se nám nedostala do ruky, nebýt stromu pod jménem " kakaovník pravý″ původem z Jižní Ameriky. Plody kakaovníku jsou kakaové boby, ze kterých se následně vyrábí kakaový prášek a kakaové máslo. Právě tyto suroviny jsou důležité pro výrubu čokolády spolu s dalšími jako např. cukr, mléko, vanilka, sůl, oříšky atd.
Vyrobit si svou vlastní čokoládu občas napadne nejednoho kuchaře. Výroba domácí čokolády je totiž velmi jednoduchá a to hlavně díky široké nabídce kvalitních surovin, které jsou k tomu třeba.
Čokoláda se nám může hodit vždy, chystáme-li se pohostit dětské, ale i dospělé hosty. Často je domácí čokoláda podávána jako druh vánočního cukroví.
Základem je kvalitní tuk a kakao. Záleží, jaký druh čokolády se chystáme připravit.
Pro přípravu hořké čokolády nám postačí právě zmíněný tuk a kakao. Pokud by se nám tato čokoláda zdála příliš hořká, přidáváme práškový cukr. Cukr lze nahradit náhradním sladidlem ze stévie, či agáve. Do mléčné čokolády přidáváme sušené mléko.
Chceme-li, aby to byla ta pravá čokoláda, je vhodné použít kakaové máslo. Jako náhradní varianta nám dobře poslouží i ztužený tuk.Několik typů na výrobu čokolády
Mléčná čokoláda
125 g moučkového cukru, 30 g práškového kakaa, 90 g ztuženého tuku, 1 lžíce škrobové moučky, 1 lžička rumu.
Na vodní páře rozpustíme tuk, ale nikdy nevaříme. Přidáme smíchané suché ingredience a mícháme, než se vše spojí, poté přidáme na dochucení rum a odstavíme. Vléváme do připravených suchých formiček.

Mléčná čokoláda podruhé
150 g moučkového cukru, 50 g kakaa, 140 g ztuženého tuku, 75 g sušeného mléka
Postup stejný, jako u první čokolády.Čokoláda z kakaového másla
100 g kakaového másla, 45 g kakaa, 100 g práškového cukru, 3 lžičky sušeného mléka, 1 plná lžička vanilkového pudinku
Do rozehřátého tuku přidáváme všechny ingredience (za stálého míchání) dokud se vše nespojí, poté horké lijeme do formiček.

Hořká čokoláda
125 g moučkového cukru, 65 g ztuženého tuku, 45 g kakaa, lžička rumu
Postup obdobný jako u předchozích čokolád.
Každá z těchto čokolád se dá vylepšit oříšky (různými druhy), nasekanou mátou, kandovaným ovocem, kokosem.
Pokud připravujeme čokoládu z kakaového másla, musíme počítat s nízkým bodem tání, zatímco čokoláda se ztuženým tukem má teplotu tání vyšší. Chceme-li, aby se čokoláda tolik nerozpouštěla, kombinujeme kakaové máslo se ztuženým tukem.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky