VÝROBA VLASTNÍ ČOKOLÁDY
Čokoláda "pokrm bohů″, jak si tuto dobrotu připravit doma.
Čokoláda tmavá, světlá, jahody v čokoládě, čokoládová poleva nebo čokoládový dort. Žádná z těchto pochoutek by se nám nedostala do ruky, nebýt stromu pod jménem " kakaovník pravý″ původem z Jižní Ameriky. Plody kakaovníku jsou kakaové boby, ze kterých se následně vyrábí kakaový prášek a kakaové máslo. Právě tyto suroviny jsou důležité pro výrubu čokolády spolu s dalšími jako např. cukr, mléko, vanilka, sůl, oříšky atd.
Vyrobit si svou vlastní čokoládu občas napadne nejednoho kuchaře. Výroba domácí čokolády je totiž velmi jednoduchá a to hlavně díky široké nabídce kvalitních surovin, které jsou k tomu třeba.
Čokoláda se nám může hodit vždy, chystáme-li se pohostit dětské, ale i dospělé hosty. Často je domácí čokoláda podávána jako druh vánočního cukroví.
Základem je kvalitní tuk a kakao. Záleží, jaký druh čokolády se chystáme připravit.
Pro přípravu hořké čokolády nám postačí právě zmíněný tuk a kakao. Pokud by se nám tato čokoláda zdála příliš hořká, přidáváme práškový cukr. Cukr lze nahradit náhradním sladidlem ze stévie, či agáve. Do mléčné čokolády přidáváme sušené mléko.
Chceme-li, aby to byla ta pravá čokoláda, je vhodné použít kakaové máslo. Jako náhradní varianta nám dobře poslouží i ztužený tuk.Několik typů na výrobu čokolády
Mléčná čokoláda
125 g moučkového cukru, 30 g práškového kakaa, 90 g ztuženého tuku, 1 lžíce škrobové moučky, 1 lžička rumu.
Na vodní páře rozpustíme tuk, ale nikdy nevaříme. Přidáme smíchané suché ingredience a mícháme, než se vše spojí, poté přidáme na dochucení rum a odstavíme. Vléváme do připravených suchých formiček.
Mléčná čokoláda podruhé
150 g moučkového cukru, 50 g kakaa, 140 g ztuženého tuku, 75 g sušeného mléka
Postup stejný, jako u první čokolády.Čokoláda z kakaového másla
100 g kakaového másla, 45 g kakaa, 100 g práškového cukru, 3 lžičky sušeného mléka, 1 plná lžička vanilkového pudinku
Do rozehřátého tuku přidáváme všechny ingredience (za stálého míchání) dokud se vše nespojí, poté horké lijeme do formiček.
Hořká čokoláda
125 g moučkového cukru, 65 g ztuženého tuku, 45 g kakaa, lžička rumu
Postup obdobný jako u předchozích čokolád.
Každá z těchto čokolád se dá vylepšit oříšky (různými druhy), nasekanou mátou, kandovaným ovocem, kokosem.
Pokud připravujeme čokoládu z kakaového másla, musíme počítat s nízkým bodem tání, zatímco čokoláda se ztuženým tukem má teplotu tání vyšší. Chceme-li, aby se čokoláda tolik nerozpouštěla, kombinujeme kakaové máslo se ztuženým tukem.