DRUHY

Hořká čokoláda

Čokoládoví labužníci nedají dopustit na klasickou hořkou čokoládu s vysokým podílem kakaa. Ale nedejte se zmást - i hořkých čokolád je celá škála a zaměřit se pouze na ni neznamená jíst jen jednu určitou čokoládu. Procentuální obsah kakaa se různí (70 % je považováno za optimální), a velmi také záleží na kvalitě kakaových bobů, které byly k výrobě použity. Dnes je možné dobrou hořkou čokoládu koupit i ve velkých prodejnách, ale ty nejlepší kousky jsou k sehnání stále spíše ve specializovaných obchodech. Obecně by měla hořká čokoláda obsahovat nejméně 35 % kakaové sušiny, ale obecně se za kvalitní hořkou čokoládu považuje čokoláda nad 50 % kakaa.


Mléčná čokoláda 

Ani mléčnou čokoládu však nemůžeme z elitní společnosti čokolád vyloučit, i když vzhledem k přidanému mléku již není možné zcela ocenit chuť bobů, které byly k její výrobě použity. Ale je třeba dodat, že k výrobě mléčné čokolády se nepoužívá běžné, nýbrž sušené mléko, které vynalezl Henri Nestlé teprve roku 1867. Nebýt tohoto zkoumavého Švýcara, neměla by dnes mléčná čokoláda ze země hodinek takový věhlas. Jeho kolegovi, Danielu Peterovi se povedlo roku 1875 vyrobit první mléčnou čokoládu, a od té doby je Švýcarsko nejvýznamnějším výrobcem tohoto druhu. Podíl kakaové sušiny u mléčné čokolády je nižší než u její tmavší kolegyně, a to cca 25 %, ale za kvalitní ji lze považovat až od výše 30 %. Zároveň by měla obsahovat 14 až 25 % mléčných součástí. 

Bílá čokoláda

Zvláštní místo zaujímá bílá čokoláda, protože ji vlastně za čokoládu nelze vůbec označit. Neobsahuje totiž kakaový prášek, což napovídá již její barva, ale pouze kakaové máslo, mléko a cukr. Právě kvůli kakaovému máslu se ale stále řadí mezi čokolády, protože obsahuje surovinu získanou z kakaových bobů. Podíl kakaového másla by měl činit alespoň 20 %, u mléka by to mělo být zhruba 14 %. 


Další druhy čokolády

Dia čokoláda
Dia čokoláda obsahuje místo cukru náhradní sladidla, například aspartam nebo fruktózu.

Ochucená čokoláda
Každá čokoláda může mít nějaké aroma. Můžeme si pochutnávat například na jahodové, borůvkové, banánové či mentolové čokoládě.

Čokoláda s dodatky
Čokoláda s dodatky říkáme čokoládě, která kromě čokolády obsahuje také kousky něčeho dalšího, co dohromady s čokoládou utváří její specifickou chuť.Čokoláda může obsahovat sušeného ovoce, rozinky, želé, oříšky atd. Mezi nejoblíbenější a nejznámější patří právě čokoláda oříšková.

Plněná čokoláda
Čokoládu můžeme plnit různými náplněmi. Mezi oblíbené patří především čokolády plněné nejrůznějšími likéry.Velice oblíbené jsou například pralinky nebo višně v čokoládě.


Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky